Blog

Yerel SEO Stratejileri

Local SEO yani yerel seo stratejileri; özellikle belirli bir şehir ya da bölgede çalışmalarını yürüten, belirli şehir veya bölgeye satış yapabilen küçük – orta ölçekli işletmeler için lüzumludur. Ulusal seo yönetim teknikleri; ülke çapını hedef alırken, hedeflenen bölge büyüklüğü fazla olduğu için yapılan arama sorgulamalarında çok daha fazla kriteri baz alınarak yapılmaktadır.

Maliyeti fazla olduğu gibi stratejileri de oldukça zor ve yoğun bir çalışma gerektirmektedir. Ancak local seo – yerel seo bir şehir, birkaç şehir veya bölgeyi kapsamı altına aldığı için yalnızca belirli alanlardaki SERP’lerde yükselmeyi hedeflemektedir. Yerel seo stratejileri adımlarını anlatmaya geçmeden önce en bilindik faydalarını sıralayalım.

Yerel Seo Stratejileri Avantajları Nelerdir?

  • Belirli şehir – bölgelere odaklanıldığı için SERP değeri daha hızlı artar – kaliteli sonuçlar elde edilir.
  • Daha fazla trafik sağlanır.
  • Potansiyel kullanıcı ve potansiyel müşterilerde artış yaşanarak kalıcı kullanıcı ve kalıcı müşteri kitlesine sahip olunma süreci daha kolay – daha hızlı gerçekleşir.
  • Rekabet ortamında daha avantajlı olunur.
  • Marka bilinirliğini güçlendirerek çok daha büyük markalarla daha kolay rekabet edilir. 
  • Tüm internet arama sonuçlarının %35’inden fazlası sadece bölgesel – yerel aramaları temsil etmektedir. Dolayısıyla yerel seo ile daha fazla trafik elde edilebilmektedir.

Yerel seo’nun en önemli avantajlarını sunduktan sonra yerel seo için gerekli aşamaları işlemeye başlayabiliriz;

Google My Business – Google Benim İşletmem

Bölgesel arama motoru sonuç listelerinde öne çıkan bir işletme haline gelmek için ilk yapılması gereken Google Benim İşletmem’e girmek, kaydolmak, optimize etmektir. 

  • Google Benim İşletmem’de bir hesap açınız ve işletmenin size ait olduğuna dair adımları takip ederek doğrulama işlemlerini tamamlayın.
  • İşletmeniz hakkında yanlış yönlendirici ifadeler kullanmayınız. Kesinlikle en güncel ve en doğru verileri girmelisiniz.
  • İşletmeniz için özel olarak tasarlanan özgün logonuzu gerekli yere kaydedin. Ardından işletmenizin günlük çalışma saatlerinizi girerek satın alım işlemlerde sağlayabileceğiniz ödeme yöntemleri hakkında bilgiler verin. Son olarak satışını gerçekleştirdiğiniz ürün, malzeme, materyal, gıda, hizmetler hakkında tam ve güncel fiyatları kaydediniz.
  • Müşterilerinizle olabildiğince sık ilgilenin. Gönderilen soruları da yorumları da sıkılmadan içten cevaplarla yanıtlamaya odaklanın. 
  • Panelinizi kullanarak özel teklifler, indirimler, promosyonlar hakkında ilanlar yayınlayın.

Olumlu Yorumlar ve Olumlu İncelemeler Hayat Kurtarır

Sizden alışveriş yapmış kullanıcıları markanız, işyeriniz hakkında incelemeler yazmalarını teşvik edin. Firmanız, ürünleriniz, hizmetleriniz hakkında bırakılan olumlu yorum ve incelemeler sadece Google Benim İşletmem’de yer alan kurumsal kimliğinizi optimize etmekle kalmaz olumlu incelemeleri gören potansiyel müşterileri de harekete geçirerek sizden alışveriş yapmasına olanak tanır. 

Peki, İnceleme ve Yorum Yazmaya Nasıl Yönlendirebilirsiniz?

  • Satış gerçekleştikten sonra müşterinizden ürün ve hizmetler hakkında inceleme talep edin.
  • Satın alım tamamlandıktan sonra müşterilerinize kurumsal bir dille mail gönderin. Mailde inceleme ve yorum için yönlendirmeler yapın. Ama bunu yapmadan önce ön araştırma – analizler ve anketler yapmanız gerekmektedir. Olumsuz yorum bırakabilecek müşterilerin tespitini yapmalısınız. Aksi halde olumsuz inceleme ve yorumlar işletmenizin güvenilirliğinin sorgulanmasına yol açacaktır.
  • İşletmeniz için bırakılan tüm olumlu yorum ve incelemelere nezaketle teşekkür edin. Ancak bu teşekkürü birkaç kelime ile sınırlandırmayın. Birkaç cümle yerinde olacaktır. Olumsuz yorum bırakan müşterilerinizin yorumlarını da dikkate almaya çalışarak eksikliklerinizi nasıl giderebileceğiniz hakkında fikir edinin.

Sesli Aramalara Hazırlıklı Olun

Google hesabınız üzerinden müşterilerinizin size yöneltebileceği sorular hakkında önceden bilgi sahibi olmalısınız. Örneğin ürünü nasıl üretiyorsunuz, nasıl tasarlıyorsunuz, nasıl gönderiyorsunuz, ne zaman hazır oluyor vb gibi olası pek çok soruyu bir yerde not edin. Elbette tüm cevapları ile birlikte. Böylece gelecek sesli aramalara çok daha hızlı yanıt verebilir ve satış rakamlarınızı güçlendirebilirsiniz.

Yerel Haber ve Olaylara Odaklanın

Bu konuyu şu örnek üzerinden açıklayabiliriz; Emlak işi yaptığınızı ve emlak üzerine siteniz olduğunu var sayalım.

  • Sitenizde blog alanları açın. Her semt için bir blog yapabilir ya da semtlere özel girişler yapabilirsiniz.
  • Örneğin Adana ilinde emlak işi yapıyorsanız Adana – Seyhan ilçesinde yer alan emlak ilanlarınızın olduğu bölümde ayrı bir blog oluşturun. Seyhan ilçesinde emlak sektörü ile alakalı önemli bir gelişme, olay, haber olduğunda paylaşın.
  • Şirketinizin bölge ve semtlerde gerçekleştirdiği ya da katıldığı hayır etkinlikleri ile alakalı haberler – bilgiler paylaşın.

Yazılım ve Tasarıma Reponsive Özelliği ile Güçlendirin

Responsive yani mobil uyum demektir. Sitelerinizi mobil uyumlu hale getirmeniz en önemli aşamalardan biridir. Unutmayın 2016 yılında internet kullanıcılarının sadece %37’si akıllı telefonlarla gezinti yaparken, 2017’de bu rakam %43’e, 2018’de %57’ye, 2019’da %63’e, 2020’de ise %80’e ulaştı. Mobil uyumunu yakalarken aşağıdaki kriterleri de dikkate almalısınız;

  • Sitenizin açılma – yüklenme hızını test edin. Yavaş ise derhal müdahale edin. Araştırmalara göre 3 saniyeden daha fazla sürede açılan siteler kullanıcı kaybediyor.
  • Yazı tiplerinizi, içeriklerinizi, menü ve kategorilerinizi kontrol etmelisiniz. Okunurluğu pratik ve hızlı olmalıdır. Çok küçük puntolardan uzak durmalısınız.
  • Gereksiniminizden daha fazla içerik üretmeyin ve gereksinim dışı görsel eklemekten vazgeçin. Çünkü mobil ile internet sörfleri masaüstü pc üzerinde olduğu kadar aktif ve hızlı olmamaktadır. Fazla içerik ve fazla görsel sitenizin açılacak hızını yavaşlatır.

Yerel Anahtar Kelimelere Yoğunlaşın

Google anahtar kelime planlayıcısını kullanarak sektörünüzle alakalı, bölgenizde aranan anahtar kelimeleri analiz ederek buna uygun seo çalışmaları yürütün. Google keyword planner sayesinde anahtar kelimelere daha fazla yoğunlaşabilir, sitenize daha fazla kullanıcı çekebilir ve kar marjınızın yükselmesine destek olabilirsiniz.

Konumlandırma İmkanından Yararlanın

İşletmenizin bir bölgede birden fazla mekanı var ise konumlandırma hizmetinden yararlanmanız gerekmektedir. Her mekanın ayrı ayrı konum bilgisi ve hakkımızda alanı bulunmalıdır. Konumlara özel aşağıdaki kriterler uygulanabilir;

  • İşletmenin X bölgesindeki açılış – kapanış, hizmet süreleri
  • İletişim verileri
  • Açıklamalar
  • Kullanıcı deneyimleri, incelemeleri, yorumları
  • İndirim, kampanya, promosyonlar
  • Google Harite yerleşkesi
  • Araçları ile gelebilecekler dikkate alınarak park yerinin olup olmadığına dair bilgiler.

Eğer çoklu mağaza sahibi değilseniz tek bir işletme ve şubeniz var ise bu kez de hakkımızda verilerinize ve bloglarınıza önem vermeniz gerekir. Örneğin Çiçekçi olduğunuzu varsayarsak;

  • Hakkımızda yazısında bölgenizin nerelerine kadar – ne kadar sürede teslimat yapabildiğini
  • Ne kadar çiçek çeşitliliği olduğunu
  • Çiçekleri ne tür koruma yöntemleri kullanarak muhafaza ettiğinizi
  • Bölge ya da şehirdeki özel organizasyonlar ve törenlere büyük çaplı tedarikler sağladığınıza dair haber ve görselleri paylaşabilirsiniz.

Online Firma Rehberlerini Kullanın

Biraz sıkıcı olsa da oldukça basit bir işlemdir. Günde on dakikanızı bu işe ayırabilirsiniz. Ya da ücreti ile küçük bütçeler karşılığında firma rehberlerine kayıt olmanızı sağlayabilirsiniz. İşletmenizin iletişim ve tanıtım metinlerini (her bir tanıtım metni özgün olmalıdır) Yelp, Yellow Pages gibi popüler firma rehberlerine kaydetmelisiniz. Kayıt esnasında doğru ve güncel bilgileri ve açıklamaları sağlamanız gerekir. 

Sosyal Medya ve Bağlantılardan Faydalanın

Olabildiğince çok olumlu, alakalı yorumlar, bağlantılar, backlinkler almaya çalışın. Sosyal medya kampanyaları gerçekleştirerek işletmenize gelen müşterilere özel promosyonlar düzenleyebilirsiniz. İşletmede olduğunuza dair sosyal medya üzerinden bağlantı karşılığı küçük indirimler ve hediyeler sağlamaktan kaçınmayın. Bölgesel ve saygın niteliğe sahip sitelerden olumlu geri dönüşler almaya olabildiğince özen gösterin.

Her Ürüne Özel Sayfa Oluşturun

Yerel seo stratejilerinden iri de işletmeler tarafından sağlanan her bir ürün ya da hizmet için ayrı sayfalar oluşturulmasıdır. Bir sayfada onlarca – yüzlerce ürün ya da hizmet sergilemek cazip ve kolay olabilir ancak yerel seo için yararlı değildir. Her ürün ve hizmet için ayrı ayrı sayfalar oluşturmalı ve her ürün – hizmet için detaylı açıklamalarda – tanıtımlarda bulunmalısınız. Sayfa oluştururken diğer sayfalardan daha benzersiz tasarımlar yapmayı da ihmal etmeyiniz.

No Comments

Cevapla

Tüm sorularınız için bize yazabilirsiniz.

İLETİŞİM BİLGİLERİ



Sektör ile ilgili tüm sorularınız için bizim ile iletişime geçebilirsiniz.

Telefon:

+90 850 307 0 736
+90 532 433 0 736

WhatsApp:

+90 850 346 4 736

Merkez Adres:

Barbaros Mahallesi Ihlamur Bulvarı Ağaoğlu My Newwork No:3
Ataşehir/İstanbul – Türkiye

Anadolu Temsilciliği:

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Teknopark Yerleşkesi K:2
Merkez/Tokat – Türkiye