Dedicated Nedir ? Dedicated Sunucunun Faydaları Nelerdir ?
Türkçeye “dedike” olarakta çevrilmiş bu kelimenin anlamı “Paylaşımsız, tahsis edilmiş, adanmış” olarak bilinir. Yani dedicated sunucular sadece size ait fiziksel sunucular olarak bilinir.
Evde kullandığınız bilgisayarlar gibi bu sunucularıda siz kullanırsınız. Veri merkezlerinde sunucu kabinlerine yerleştirilmiş olan dedicated sunucuların kurulum yapabilmeniz ve yeniden başlatabilmeniz için firmanız arayüzünde gerekli bölümler yer alır. Seçtiğiniz işletim sistemini kullanarak sunucuyu uzaktan yönetebilirsiniz.
1 Dedicated sunucuyu sanallaştırarak parçalara ayırıp sanal sunucular oluşturabilirsiniz. Yada direk dedicated sunucu üzerinden işlerinizi halledebilirsiniz. Genel olarak fiziksel sunucularda grafik ortamı bulunmaz. Bunun yerine işlem yükünü hafifletmek için çok sayıda bellek ve işlemci yer alabilir.
Dedicated sunucunuza windows server kurup kendi bilgisayarınızla bağlanıp o sunucuyu bilgisayarınız gibi kullanabilirsiniz. Veya yine windows server kurup ASP, ASP.NET uygulamalarını çalıştırabilirsiniz. Sanallaştırmak için veya kolay kullanmak için WHM gibi ücretli paneller kurabilirsiniz.
Yada terminal ile kullanmak istiyorsanız linux işletim sistemlerini yükleyip PHP, Python, PERL gibi dillerde kodlanmış projelerinizi çalıştırabilirsiniz. Sunucuda yüklü olan, yüklenen tüm uygulamalardan siz sorumlu olursunuz. Güvenlik açığı, anti-virus programları, eklentiler, paneller ve uygulamaları ihtiyacınıza göre kurabilirsiniz.
Bu konuda kendinizi yetiştirip sunucunun kendiside bana ait olsun istiyorsanız, özellikleri uygun bir fiziksel sunucu satın alıp onu veri merkezlerinde Co-location ile barındırabilirsiniz.
No Comments