Blog

Sitelinks Search Box Nedir, Nasıl Çalışır ?

Online deneyimin en önemli bileşenleri, kuşkusuz arama motorlarının bize sunduğu araçlardır. Google arama motoru dünyasında başı çekerken, kullanıcı deneyimini arttırmaya yönelik bazı unsurları sunar. Bu sayfamızda, yine bu araçlardan birisi olan Sitelinks Search Box Nedir? Sorusuna cevap arayacağız.

Sitelinks Search Box Nedir ?

Google platformunda site içi linklerin indekslenmesi bir standart. Ancak indekslenen içeriğin arama ekranında bütünüyle listelenmesi mümkün değil. Daha doğru bir anlatımla, tek bir alan adına ait içeriklerin, tek bir arama terimi ile Google ana sayfasında yer alması söz konusu olamıyor.

Örneğin; abc.com sitesinde bulmayı umduğunuz “terlik” ürününü, o sitenin içerisinde filtreleyerek aramak isteyebilirsiniz. Google, içerisinde çok fazla alt sayfa bulunan özellikle elektronik ticaret siteleri için siteliks arama kutusunu otomatik olarak görüntüleyebilir. Tabii bir çok site Goog ana sayfasında sitelinks ile görüntülenmek için özel kodları kullanarak yapılandırma yapmak durumunda olacaktır.

Sitelink Search Box üzerine girdiğiniz arama terimi, sadece o alan adının içerisinde ilgili aramayı yapar ve Google üzerinde gösterir. Bu bir anlamda, Google’ın o sitede indekslediği verileri görüntülemesi olarak da tanımlanabilir. Bu araç sayesinde, sitenizin doğru indekslenip indekslenmediğini de aslında bir ölçüde analiz edebilirsiniz.

Sitelinks Search Box Nasıl Çalışır?

Sitelinks Search Box çalışma prensibi; alfanumerik zengin kartların oluşturulması üzerine kuruludur. Google Rich Snippet olarak tanıdığımız bu parametreler, Google’ın sitenizi daha iyi tanımlamasına yardımcı olduğunuz araçlardır. Özellikle mobil internet kullanım oranı arttıkça, bu tip tanımlama verilerine site sahiplerinin ulaşmaları daha büyük önem taşır hale gelmiştir. Sitelinks Search Box da bu snippet türlerinden birisidir.

Google; snippet tanımlaması yapılmış sitelerde gerçek zamanlı arama sonuçlarını da listelediğini belirtir. Ancak bunun için bazı yapılandırma ayarlarının yapılması gerekir. Schema.org üzerinden kolayca edinilebilecek kaynak kodlar ile sitenizin bu ayarlarını yapabiliyorsunuz. Tabii WordPress gibi yapılarda bu biraz daha kolay denebilir. CMS sistemlerde eklentiler kullanarak Rich Snippet ve Meta ayarlarını yapabiliyorsunuz.

Sitelinks Search Box, herhangi bir sınır olmaksızın siteniz aktif olarak indekslenebilir oldukça hizmet verebiliyor. Bunun için bir ücret talebi olmadığı gibi bir limit de söz konusu değil. Google sizden sadece sağlıklı çalışan bir site ve nitelikli içerik bekliyor.

Sitelinks Search Box’ın verimli çalışabilmesi için sayfa SEO ayarlarının doğru yapılmasının ve içeriğin SEO uyumlu olması gerektiğinin unutulmaması gerekir. Google arama sonuçlarını alfanumerik veriler üzerinden yayınlıyor ve sitelerin bu noktada zafiyeti olması durumunda, listelenmeleri mümkün olmayabiliyor veya hatalı durumlar ortaya çıkabiliyor. Sonuç olarak Google sitenizin değerini azaltıp, alt sıralara ittiğinde, Sitelinks Search Box sahibi olmanız da herhangi bir anlam ifade etmiyor.

Sitelinks Search Box Nasıl Eklenir?

Öncelikle bir hususun altını çizmek gerekir. Google, çok büyük siteler için Sitelinks Search Box’u herhangi bir yapılandırma olmasa dahi çalıştırabilir. Hatta birçok büyük site için bunu yapar demek yanlış olmaz. Çünkü bazı siteler tek bir arama teriminde o kadar fazla sayfa listeleme potansiyeline sahiptir ki, bunların bir şekilde gruplanması gerekebilir. Sitenin kendi içerisinde arama yaparak kullanıcının deneyimini yükseltmek Google’ın önemli olarak addettiği konulardan birisidir. Zaten Sitelinks Search Box da arama deneyimini iyileştirmek için sunulur.

Eğer Google sitenize otomatik olarak Sitelinks Search Box tanımlamadıysa, bunu kendiniz yapmak durumundasınız. Yapacağınız işlem; Schema.org adresine gitmektir.

Microdata veya JSON yapılarından size uygun olanını tercih ettikten sonra, sizin sitenizin parametrelerine uygun biçimde yapılandırıp, kodların içerisinde yerleştirmeniz, yeterli olacaktır. İndekslemenin ardından Google, sitenizdeki bu snippetin etkin olduğunu onaylayacak ve sitenizin hiyerarşi parametrelerinde bir sorun yok ise bu aracı aktif hale getirecektir. Bahsettiğimiz manuel yöntem, CMS olmayan siteler içindir. WordPress gibi CMS sitelerde ise Google Sitelinks Search Box eklenti aramasını yaparak kolayca kurulum yapabilirsiniz. 

Sitelinks Search Box SEO Değerini Arttırır mı?

Sitelinks Search Box aracı görüntülenen bir site, Rich Snippet ayarları bakımından doğru yapılandırılmış bir sitedir. Yani bu sitenin teknik skoru yüksek olacaktır. Doğal olarak, sitenizin SEO değer artar. Ama bu özellik doğrudan SEO skorunu yükseltir demek doğru olmaz.

Sitelinks Search Box Kurmak Gerekli midir?

Sitelinks Search Box; oldukça önemli bir kullanıcı deneyimi aracıdır. Ayrıca sitenizin tüm sayfalarının en iyi şekilde indekslenmesine yardımcı olur. Tüm verilerin yapılandırılmasına ve Google indekslerine aktarılmasına yardım eden bu araç; zorunlu değilse de, oldukça gereklidir demek yanlış olmaz.

Sitelinks Search Box Ücretli mi?

Hayır. Google organik arama sonuçları üzerinde hiçbir araç için ücret talep etmiyor. Sitelinks Search Box da, bir organik arama onucu aracı oluğundan herhangi bir ücrete tabi değil. 

Sitelinks Search Box Engellenebilir mi?

Her ne kadar efektif bir araç olsa da, kimi site sahipleri sitelerinin Sitelinks Search Box sonucunu içermemesini isteyebilir. Bu durumda META etiketleri içerisine; <meta name=”google” content=”nositelinkssearchbox” /> etiketini eklemek arama kutusunun engellenmesini sağlayacaktır.

No Comments

Cevapla

Tüm sorularınız için bize yazabilirsiniz.

İLETİŞİM BİLGİLERİ



Sektör ile ilgili tüm sorularınız için bizim ile iletişime geçebilirsiniz.

Telefon:

+90 850 307 0 736
+90 532 433 0 736

WhatsApp:

+90 850 346 4 736

Merkez Adres:

Barbaros Mahallesi Ihlamur Bulvarı Ağaoğlu My Newwork No:3
Ataşehir/İstanbul – Türkiye

Anadolu Temsilciliği:

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Teknopark Yerleşkesi K:2
Merkez/Tokat – Türkiye