Blog

Sitemap (Site Haritası) Nedir? Nasıl Oluşturulur?

Site haritası kullanıcıların arama motorlarında sitenize ulaşabilmesi için tasarlanan bir tür hiyerarşik listelere verilen isimdir. Kullanıcıların web sitelerinde bulunan tüm bağlantıların gösterilmesini sağlayan sitemap, aynı zamanda kullanıcının aradığı bilgileri sitede gezinmeden bulmasına olanak sağlar. İyi yapılandırılan bir site haritası, web sitesinde önemli sayfalara ve Google botlarına kolay yönlendirme sağladığı için çok önemlidir.

Sitemap (Site Haritası) Nedir?

Sitemap nedir sorusu son yıllarda en çok sorulmaya başlanan ve merak edilen detaylardan biridir. Sitemap dilimize site haritası olarak çevrilmiş, sitelerde arama motoru botlarının ve Google botlarının web sitelerindeki önemli sayfaları keşfetmesini sağlar. Bunların yanı sıra sayfaların taramasını, keşfetmesini ve dizine eklenmesini sağlar. XML ve HTML olarak iki tür site harita dosya biçimi vardır.

Site haritası nedir ve nasıl oluşturulur konusu da çok önemlidir. İyi yapılan bir site haritası sayesinde hem kullanıcılar site içerisinde istedikleri sayfaya kolay ulaşılabilir hem de arama motoru botları sitenizde yer alan sayfalara kolay ulaşabilir. Bir noktada site haritası, arama motorlarının web sitelerinin yapılarını anlaması da sağlanır. Web sayfalarında kullanılan site haritası aynı zamanda site içeriklerine de daha hızlı ulaşılmasını sağlar.

Site Haritası Neden Oluşturulur?

Site haritası ne işe yarar ve neden oluşturulur konularına daha detaylı bakılması gerekir. Sitemap dosyaları aslında web siteleri için son derece önemlidir. Bir nevi Google ve kullanıcı için rehber olduğunu söyleyebiliriz. Site haritasının neden gerekli olduğu konusunu bir örnek üzerinden açıklamak istiyoruz. Web sitesinin bir giyim veya ayakkabı mağazası olduğunu düşünürsek, o mağazada hangi ürünlerin hangi bölgede olduğunu bilmek, müşterinin ne kadar işini kolaylaştırırsa web sitelerinde aradıkları içeriklerin veya sayfaların nerede olduğunu bilmekte o kadar kolaylaştırır.

Kullanıcıların yanı sıra, dünya üzerinde kullanıcılara en iyi bilgileri ulaştırmaya çalışan arama motorlu için de bu durum kritik bir öneme sahiptir. Site haritaları sayesinde, web sitenizde yer alan ve insanların ulaşmasını istediğiniz tüm veriler organik aramalarda daha fazla görünür hale gelir. Tüm bu neticeler sonucunda sitemap dosyaları son derece önemlidir ve en iyi sonuçların elde edilebilmesi için dosyaların doğru oluşturulması da gerekir.

İyi Bir Site Haritası Nasıl Olmalı?

Site haritası yapma sürecinde birçok detaya hâkim olunması gerekir. Doğru oluşturulan sitemap dosyası, web sitenizin arama motorlarında en güncel hali ile algılanmasını sağlar. SEO çalışmaları açısında da site haritalarının doğru oluşturulmuş olması önemlidir. Bu noktada da internette yer alan bilgiler ve araçlar kullanılabilir. Harika bir site haritası, kullanıcıların sitenizde daha rahat gezmesini ve sitenizi çok daha iyi gezmesini sağlayacaktır.

Site Haritası Türleri Nelerdir?

Site haritaları tek tip gibi görünse de aslında günümüzde kullanılan 4 farklı türde site haritası türü vardır. Bunları ayrı ayrı incelememiz gerekirse:

  • Standart Site Haritası: Web sitelerinde en çok kullanılan, yaygın bir site haritasıdır. Bu site haritalarında, web sayfanızda yer alan farklı sayfalara bağlantı verilebilmektedir.
  • Video Site Haritası: Site haritalarının web sitelerinde yer alan videolar için hazırlanmış biçimidir.
  • Haberler İçin Site Haritası: Google tarafından onaylanmış haber sitelerinde, kullanıcıların aradıkları haberlere kolay ulaşabilmesi için oluşturulan kök dizimlerine verilen isimdir.
  • Görsel Site Haritası: Web sitelerinde bulunan görsellere kolay ulaşılabilmesi için hazırlanan site haritalarıdır.

Web sitelerinde yoast seo site haritası gibi oluşumlar otomatik olarak hazırlanabilir. Bunların hazırlanması için ayrıca eklentiler kullanılabilir.

Site Haritası Nasıl Oluşturulur?

Site haritaları, web siteleri için bu kadar önemli olduğundan dolayı, Sitemap oluşturma konusu üzerinde önemle durulmalıdır. Site haritası oluşturulmak istendiğinde 3 farklı şekilde bu işlem yapılabilir. Bunların ayrı ayrı incelenmesi gerekir. Buna göre:

CMS İçin Site Haritası Oluşturma

İçerik yönetim sistemi olarak bilinen CMS ile site haritası oluşturulabilir. Bu sistem ile otomatik sitemap oluşturulur. WordPress site haritası yapılmak istendiğinde, SEO eklentileri ile birlikte bu şekilde site haritası oluşturulabilir. Bunun için XML eklentisi çok rahat kullanılabilir.

Manuel Site Haritası Oluşturma

Yüzlerce URL’den oluşmayan web sitelerinde bir not defteri sayesinde manuel olarak site haritası oluşturulabilir. Manuel olarak site haritası oluşturmak, diğer yöntemlere göre dezavantajlıdır. Bu yöntemle site haritası oluşturulduğunda, her içerik durumunda sitemap dosyasının güncellenmesi gerekecek ve bu da sizler için uğraştırıcı olacaktır.

Otomatik Site Haritası Oluşturma

Otomatik site haritası oluşturma özellikle yüzlerce, binlerce URL’ye sahip web sitelerinde kullanılır. Bu sitelerde işinizi büyük oranda kolaylaştıran bir uygulamadır. Otomatik site haritası oluşturmak için arama motorlarına generate sitemak yapıp aramanız gerekir. Bu şekilde bir arama yaptığınızda karşınıza online araçlar çıkacak ve otomatik olarak site haritaları ekleyecektir. Bunların birçoğu da ücretsiz olduğundan, rahatlıkla kullanmaya başlayabilirsiniz.

Site haritası oluşturma işlemleri için sizler de yukarıda belirttiğimiz yöntemlerden sizlere en uygun olanı tercih edebilirsiniz.

Sitemap’in Faydaları Nelerdir?

Siteye sitemap ekleme işlemi yaptığınızda sizlere sağlayacağı pek çok avantaj olacaktır. Bu avantaj ve faydalar şöyledir:

  • Site haritaları bir nevi rehberdir. Google gibi arama motorları için, web sitenizde bir site haritası yer alması, web sitenizin Google tarafından çok daha kolay ve hızlı bulunmasını sağlar.
  • Site haritası sayesinde web siteniz Google arama motoru dizinlerine çok daha kolay ve hızlı eklenir.
  • Google web sitelerini tararken belirli bir süre gereklidir. Site haritası sayesinde Google sayfalarınızı tek tek tarayıp, bulmak yerine çok daha hızlı bir şekilde tarar ve zaman kaybı en aza iner. Bu da tarama süresi dahilinde sitenizin de taranmasını ve dizine eklenmesini sağlar. Aksi durumda yani site haritası olmadığında, tek tek arama işlemi ile çok zaman kaybedilir ve web siteniz dizine eklenemeyebiliyor.
  • Sitenizin içeriklerinde yaşanan değişimler, site haritası sayesinde arama motoruna hemen iletilir. Bu da sitenizde yer alan herhangi bir sayfa güncellendiğinde hemen arama motorlarına bu durumun bildirilmesi anlamına gelir.
  • Site haritaları, web sitelerinin Google organik arama sırasında ve trafiğinde de iyileşme sağlar. Google daha hızlı bir şekilde sitenizi tarayıp, dizine eklediği için sayfanız daha fazla organik aramalarda yer alacaktır. Sitenizin sıralaması yükselecek ve daha fazla kullanıcı tarafından siteniz ziyaret edilecektir.
  • Arama motorları genel olarak sayfanızı web bağlantıları ile sağlar. Sitenize yeni eklenecek olan bağlantılar da arama motorlarının sizleri daha fazla keşfetmesini sağlar.
  • Özellikle E-ticaret siteniz varsa ve sitenizde 1 milyona yakın URL varsa site haritaları önemli bir kurtarıcıdır. Kullanıcılar bu sayede aradıklarını çok daha hızlı bulabildiği için sizleri tercih etme ihtimalleri çok daha yüksektir.

Hem arama motorları hem de kullanıcılar için çok avantajlı ve önemlidir. SEO için site haritası özel bir özellik veya araç değildir. Ancak dolaylı olarak sitenin arama motoru optimizasyonu için çok faydalı ve avantajlı olur. Site haritası ekleme kısacası SEO açısından da çok önemli ve gereklidir.

Site Haritası Oluşturulurken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Site haritası, doğru ve iyi oluşturulduğunda web siteniz için büyük fark yaratır. Bu yüzden de site haritası oluşturulma noktasında çok dikkat edilmesi gerekir. Site oluşturulma yöntemleri arasından öncelikle doğru yöntemin seçilmesi gerekir. Bunların yanı sıra site haritaları oluşturulurken dikkat edilmesi gereken ayrıca bazı noktalar vardır. Bunlar:

  • Kullanıcılar için özel olmayan ve önemsiz olarak ifade edilen bazı sayfaların site haritasında yer almaması gerekir. Favoriler ve sepet gibi sayfalar bunlara örnek olarak gösterilebilir.
  • Noindex Meta etiketi bulunan sayfaların da ayrıca site haritasında yer almaması ve buna dikkat edilmesi gerektiğini söyleyebiliriz.
  • Canonical URL ve HTTP Status’te yanıt kodu 200 OK olan sayfalar da site haritasında bulunmamalıdır. Bulunamayan ve açılmayan sayfalar, site haritasına eklendiğinde tarama bütçesinin boşa gitmesine neden olacaktır. Tarama bütçesinin tasarruflu kullanılması için daha önemli sayfaların site haritasına eklenmesi gerekir.
  • Az içeriğe sahip ve sürekli yinelenen sayfaları da site haritasına eklememeniz önerilir.
  • Web sitenizde birden daha fazla dil varsa, farklı diller için farklı URL adresine sahip olmanız gerekir.
  • txt dosyası olarak engellenmiş olan URL’ler, site haritasına eklendiğinde Google Search Console tarafından sizlere uyarı geleceği için bu duruma da dikkat etmeniz gerekir.
  • Site haritasında mutlaka <lastmod> parametresi bulunmalıdır.

Google sitemap ekleme durumlarında genel olarak yukarıda belirttiğimiz noktalara dikkat etmeniz halinde çok iyi sonuçlar elde etmeniz mümkün olacaktır.

Google Site Haritası Ekleme

Google site haritası ekleme işlemlerinde, öncelikle web sitelerinde site haritası oluşturulur ve gerekli kontroller yapılır. Site haritası en doğru biçimde oluşturulduktan sonra Google Search Console hesabınız üzerinden Google arama motoruna gönderebilirsiniz. Böylece arama motoru botları, site haritanıza bakacak ve sitemap dosyanızı kolayca bulabilecektir. Bunun için sırasıyla aşağıdaki işlem adımlarını takip etmeniz gerekir:

  • Öncelikle Google Search Console hesabınızdan oturum açmanız gerekir.
  • Sol menüde yer alan dizin kısmında bulunan site haritaları bölümüne girmeniz gerekir.
  • Bu bölümde yeni site haritası ekleyin seçeneğinin tercih edilmesi gerekir. Bu bölüme de site haritasının dosya ismi yazılmalıdır.
  • Daha sonra gönder butonuna tıklanarak site haritası, Google bildirilir. İstenildiği zaman da site haritası görüntüleme ile site haritası kontrol edilebilir.

Sitemap ekleme ve kullanma kısacası web siteleri için büyük bir avantajdır. Bu yüzden de mutlaka site haritalarının iyi bilinmesi ve doğru oluşturulması gerekir. Böylece site haritalarından maksimum verim sağlanabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Site haritasını rakiplerimizden saklayabilir miyiz?

Site haritasının diğer rakip sitelerden saklanma durumunun bir garantisi yoktur. Bu konuda yapabileceğini en iyi şey, sitemap dosyanızın ismini değiştirmek ve böylece rakiplerinizden haritanızı saklamayı deneyebilirsiniz.

Site haritamın Google tarafından doğru anlaşılmasını nasıl sağlarım?

Site haritası oluşturulurken, yaygın olarak kullanılan bir hizmetten yararlanırsanız, Google tarafından doğru anlaşılma noktasında herhangi bir sorun yaşamazsınız. Sorun olması halinde de Search Console sizlere bu konuda yardımcı olacaktır.

Site haritası dosya boyutu kaç MB olmalıdır?

Site haritalarında dosya boyutlarının en fazla 50 MB olması gerekir. Eğer dosya boyutu belirlenenin üzerinde ise ikinci bir sitemap dosyasının oluşturulması gerekir.

WordPress için site haritası oluşturma eklentileri nelerdir?

WordPress SEO eklentilerinin çoğu zaten sizin yerinize site haritası oluşturur. Bunlara yine de örnek vermemiz gerekirse; Rank Math SEO, Google XML Sitemaps, Yoast SEO, All in One SEO eklentileri kullanılabilir.

Site haritası getirilemedi hatası nedir?

Web siteniz yeni açıldığında, eğer Google site haritasına bildirilmediğinde, site haritası getirilemedi gibi hatalar çıkabilir. Birkaç gün sonra Google site haritasına erişeceği için sorun ortadan kalkacaktır.

No Comments

Cevapla

Tüm sorularınız için bize yazabilirsiniz.

İLETİŞİM BİLGİLERİ



Sektör ile ilgili tüm sorularınız için bizim ile iletişime geçebilirsiniz.

Telefon:

+90 850 307 0 736
+90 532 433 0 736

WhatsApp:

+90 850 346 4 736

Merkez Adres:

Barbaros Mahallesi Ihlamur Bulvarı Ağaoğlu My Newwork No:3
Ataşehir/İstanbul – Türkiye

Anadolu Temsilciliği:

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Teknopark Yerleşkesi K:2
Merkez/Tokat – Türkiye