Blog

WordPress türkçeleştirme nasıl yapılır?

Bilindiği üzere WordPress dünya çapında hizmet veren bir platformdur. Uluslararası kullanımı sayesinde bu sitenin hemen hemen her içeriği İngilizce dilinde oluşturulmuştur. Fakat belli başlı adımlar atıldığında sitenin tema ve eklenti kısmını Türkçeleştirmek de mümkündür. 

WordPress Türkçeleştirme işlemleri sanılanın aksine kısa sürede yapılan kolay bir işlemdir. WordPress Türkçeleştirme nasıl yapılır sorusuna cevap niteliği taşıyan bu yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.

Doğru Kaynak Kodu İndirin ve Kurun

WordPress halihazırda Türkçe kaynak kodlu biçimde yayına sunulmuş durumdadır. Yan aslında wordpress doğrudan Türkçe olarak kurulabilir. Ancak nasıl olur da sitemizde İngilizce içerik var diyecek olursak, gözümüzü temaya çevirmemiz gerekir.

Tema ve eklentiler Türkçe yazılmamış olabilir. Bu durumda bu eklenti ve temaların dil dosyalarına ulaşmak veya özel yazılımlar kullanarak çeviriyi yapmak gerekir. Çeviri yapmak oldukça uzun bir süreç olduğundan, çoğunlukla hazır dil dosyaları tercih edilir.

Ancak kötü haber şu ki; maalesef tüm temalar Türkçe dil dosyasına sahip olmadığı eklentilerin büyük bir kısmı da Türkçe değildir. Yani site sahiplerine bu noktada bir miktar mesai oluşuyor.

Site Ayarlarını Kontrol Edin

Sahip olduğunuz WordPress sürümünde mevcut Türkçe dil paketi olup olmadığını anlamak son derece kolaydır. Ayarlar sekmesinden, genel kısmındaki “language” menüsünü tıkladığımızda, karşımıza yüklü diller çıkar. Burada Türkçe çıkıyor ise seçimi yapıp ayarları kaydetmemiz Türkçeleştirmeyi tamamlamamızı sağlayacaktır.

Eğer burada Türkçe göremiyorsanız bir miktar çalışma yapmamız gerekecek. İşe wordpress Türkçe dil doyasını bularak başlayalım. 

Bu noktada bir kolay yol olarak kaynak kodu son sürümle değiştirmek gösterilebilir. WordPress.org sitesinden son sürümü indirip, ftp klasörünüzdeki dosyaların üzerine bunu yazmanız halinde büyük olasılıkla Türkçe dil seçeneği gelecektir.

Dil dosyası ekleyerek Türkçeleştirme

Mevcut kurulumunuz Türkçe değilse veya herhangi bir şekilde dil ayarlarını yapamıyorsanız, Türkçeleştirme adımlarını uygulamanız gerekir.

WordPress Türkçeleştirme yapmak için bir dil dosyası oluşturmanız gerekiyor. Sitenin “Languages” sekmesine tıklayarak “tr_TR” dil dosyası ekleyebilirsiniz. Türkçe dil dosyası ekleyebilmek için izlemeniz gereken adımlar da oldukça kolayadır.

  • Öncelikle web sitesinin kök dizininde bulunan wp – content > themes > temamız > languages sekmelerinde sırasıyla ilerleyin. 
  • “Languages” sekmesinde yer alan “en_Us.mo” ya da “en_US.po” dosyalarının ikisini de kopyalayın. 
  • Kopyalama işleminin ardından oluşan dil dosyalarının adını “tr_TR” olarak değiştirin. Böylece dil dosyasını eklemiş olacaksınız.
  • Bu işlemlerin ardından “tr_TR.po”  dosyasını düzenlemeniz gerekecek. Bunun için de PoEdit uygulamasına ihtiyacınız olacak. Uygulamayı indirin ve uygulamanın içerisinde “tr_TR.po” dosyasını açın.
  • Uygulamada yer alan “Kaynak Metin” ve “Çeviri Metin” kutucuklarını kullanarak işlemi sona erdirebilirsiniz. Bunun için de Çeviri kutucuğuna kaynak metinde yazan metnin Türkçe çevirisini girmeniz gerekecek. 
  • Çeviri işlemlerinin ardından “tr_TR.mo” ve “tr_TR.po” isimli dosyaları yeniden sisteme yüklemeniz gerekecektir. Bunun için de başta yapmış olduğunuz işlemi yeniden uygulayarak wp – content > themes > temamız > languages adımlarından geçerek dosyaları yüklemeniz gerekecektir.

Eklenti yardımı ile Türkçeleştirme

Worpress eklentileri sitenizin daha işlevsel hale gelmesini sağlayan unsurlardır. Bu eklentiler sayesinde herhangi bir kod bilgisine ihtiyaç duymadan sitenize çeşitli özellikler eklemeniz mümkündür.

Eklentilerle ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak ve nasıl yüklendiklerini öğrenmek isterseniz buraya tıklayarak ilgili yazımıza ulaşabilirsiniz.

WordPress Türkçeleştirme

Yazının başında da belirtildiği gibi elimizde bulunan ve Türkçe olamayan tema ve eklentilerin dillerini kolaylıkla değiştirebiliriz. Bu işlemi bir eklenti kullanarak kolaylıkla gerçekleştireceğiz. Şimdiyse wordpress Türkçeleştirme işlemine eklentimizi kurarak başlayalım.

  • Bu eklenti “Loco Translate” eklentisidir. Eklenti yükleme bölümünden eklentimizin yükleme ve aktifleştirme işlemini gerçekleştirelim.
  • Daha sonra yönetim panelimizin menüsünde, eklentiye erişim bağlantısını göreceksiniz. Bu bağlantıya tıklıyoruz.
  • Karşımıza çıkan ilk sayfada etkin olan temayı ve çalışan eklentileri göreceksiniz. Dilini değiştirmek istediğimizin üstüne tıklayıp Türkçeleştirme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
  • Diyelim ki dilini değiştirmek istediğiniz tema veya eklenti o an aktif olmayanlardan biri. Bu eklenti ve temaya resimde göründüğü gibi menüden ulaşabilirsiniz. Resimde gördüğünüz “themes” sekmesinden temalara, “plugins” sekmesinden de eklentilere ulaşabilirsiniz.
  • Türkçeleştirmek istediğiniz eklenti veya temayı seçtikten sonra karşınıza çıkan ekranda “new language” bağlantısına tıklıyoruz.
  • Daha sonra “choose language” kısmından Türkçeyi seçip “start translating” butonuna tıklıyoruz.
  • Daha sonra resimde de olduğu gibi karşımıza çıkan sayfada çeviri işlemini yapacağız. “Source text” kısmında çevirebilecek içerikleri teker teker seçiyoruz. Seçtiğimiz içeriğin Türkçe karşılığını altta “Türkçe translation” yazan yere yazıyoruz. Ardından “save” butonuna tıklıyoruz.

Bu işlemleri dilini değiştirmek istediğimiz tüm içerikler için uygulayabiliriz. Böylelikle wordpress Türkçeleştirme işlemini gerçekleştirmiş olduk.

No Comments

Cevapla

Tüm sorularınız için bize yazabilirsiniz.

İLETİŞİM BİLGİLERİ



Sektör ile ilgili tüm sorularınız için bizim ile iletişime geçebilirsiniz.

Telefon:

+90 850 307 0 736
+90 532 433 0 736

WhatsApp:

+90 850 346 4 736

Merkez Adres:

Barbaros Mahallesi Ihlamur Bulvarı Ağaoğlu My Newwork No:3
Ataşehir/İstanbul – Türkiye

Anadolu Temsilciliği:

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Teknopark Yerleşkesi K:2
Merkez/Tokat – Türkiye